Oh! Memori Zaman Kanak-Kanak Dulu..


(beberapa permainan nostalgik yang diambang kepupusan atau mungkin luput dah
ditelan zaman)



Haa!

Ni la permainan masa aku kekecik dulu.. Nama saintifik dia
Brick Game 9999 In 1. Dulu puan emak ada beli kat kitorang adik-beradik
sorang sebijik. Waktu tu game ni banyak dijual kat pasar malam, harga
dalam lingkungan 5 hengget kalau tak silap aku.


Game ni memang feymes arr dulu. Walau pon game dia tak secanggih
game Angry Birds yang bebudak zaman sekarang (orang tua pon ada)
suka main ni, tapi serius game dia tak bosan.


Dalam dia ada banyak versi game yang kau boleh main..
ada game racing kereta, tembak-tembak kereta kebal,
game ular dan banyak lagi hehee..


Aku paling suka game yang versi susun bata tu!
Memang syok dan mencabar la sebab makin banyak
point yang kau dapat skor, makin laju blok bata tu jatuh
yang kau kena susun bagi rata nanti.



Masa zaman aku kecik dulu, lepas balik sekolah petang aku dengan
member kelas pakat carik semut laga hitam.


Kebiasaannya kitorang akan carik port sarang semut kat lokasi
padang bola sekolah atau pon kat tepi halaman rumah. Bila dah jumpa
lubang dia, kitorang guna batang kemuncup kasi jolok kat dalam lubang
sarang semut tu.


Lazimnya.. sang semut akan rasa terancam dengan kehadiran
batang kemuncup tu, jadi dia akan ketip kemuncup tu bagi melindungi
kawasannya dari diganggu oleh makhluk berniat durjana.


So.. tyme dia ketip kemuncup tu, kau boleh rasa daya tarikan
sang semut tu melawan dan waktu tu la saat sesuai kau tarik
batang kemuncup kasi semut tu keluar.


Bila dah dapat tiga empat ekor semut, kitorang masukkan semut tu
kat dalam bekas asam masin yang harga 10 sen tu. Pastu kasi laga
semut sendiri dengan semut member sampai terputus kepala..


Oh! sumpah kejam giler kitorang masa tu. Apakan daya, masa
belum baligh dulu ilmu agama pon cetek di dada. Jahiliyah sungguh.
Perkara halal-haram pon masih kabur lagi kat dalam otak.



Sapa sini suka main kapal terbang kertas?

Ya! sila angkat tangan macam saya.. (gaya Usop Wilcha)
Oryte.. ni antara permainan peberet yang aku paling suka
main kat dalam kelas dulu.


Pantang jer dalam kelas takda cikgu, kitorang bebudak lelaki
ligat jer koyak kertas kat dalam buku latihan, pastu lipat
jadi kapal terbang kertas.


Masa tu kemahiran dan skill-skill origami memainkan
peranan yang penting bagi menentukan kapal terbang sapa
yang boleh terbang tinggi dan paling lama meluncur kat udara..


Tengok! masa kecik lagi kitorang dah belajar ilmu fizik hehee..
ingat buat kapal terbang kertas tak guna hukum aerodinamik ker?



Kat atas ni adalah permainan IQ yang paling simple kau boleh main.

Pemain tak perlu banyak, cukup dua orang kau dah boleh start.
Tapi kalau banyak orang yang join lagi meriah dan mencabar.


Apa yang kau perlu buat just carik kertas kosong, pastu lukis
table kat atas ni macam kau buat jadual belajar kat sekolah rendah dulu.


Pastu, kau bahagikan pada beberapa jenis kata nama.
Misalannya nama negara, binatang, objek dan seumpamanya,
yang penting ikut kreativiti korang la.


Cara nak main dia senang jer, sapa yang dapat giliran pertama
bebas sebut satu huruf dari A sampai ke Z. Sebagai contoh, pemain pertama
pilih huruf C dalam first game ni, so setiap pemain kena isi ruang kosong
tu dengan kata nama yang bermula dengan C.


Andai kata ada kosa kata yang korang jenuh nak fikir,
just tinggalkan kotak kosong tu dengan tanda dash (/).
Ok.. setiap satu kotak bernilai 20 markah, kalau ada kes
tersama nama, tolak sorang sepuluh markah hehee..



Yeahh!

Permainan tutup botol ni merupakan game yang paling
nostalgik dan legend sepanjang era aku kekecik dulu.


Selalunya bila orang habis minum air bergas yang jenis botol kaca tu,
depa main campak jer penutup botol tu kat tepi kedai. So.. dari terbuang
berkarat macam tu jer, kitorang kutip buat main tutup botol.


Cara main dia macam batu seremban, kau lambung 5 penutup botol
dan dalam masa yang sama kau kaup penutup botol sebanyak yang mungkin.
Kalau semua penutup botol tu ada kat dalam genggaman tangan,
kau akan dapat 10 markah penuh.


Kalau nak tambah lagi markah, pemain tu wajib putarkan
5 penutup botol tu agar jatuh berselerak kat atas lantai.
Pastu, pemain tu wajib buang satu penutup botol dan pihak lawan
akan menentukan penutup botol mana yang akan dijentik
dengan penutup botol lain.


Pemain yang berjaya menjentik penutup botol (target) tanpa
terkena dua penutup botol yang lain (seperti dalam gambar kat atas)
dianggap menang dan boleh meneruskan sesi melambung
penutup botol bagi mengutip mata yang lebih banyak lagi..


Nak main game ni strategi kena bijak, skill jentik pon
kena pandai kawal, karang terjentik kuat sangat habis terpelanting
jauh hahaa..

###########

Okla, kalau nak sembang permainan zaman aku kecik-kecik dulu memang hiruk-pikuk la satu entry ni nanti.. ada masa kita sambung lagi kat entry lain.

Wassalam..

34 KRITIKAN KAW-KAW:

naiemah_ramli | January 31, 2012 at 4:56 AM

wahh..rindu juga smua pmainan ni.. T__T..tp yg semut tu tak pnah lg buat..hihhihi

# rugi kan budak2 zaman skrg,tak rasa ape yg kita rasa zaman kcik2 dlu =)

Puan Kutu | January 31, 2012 at 6:33 AM

haha mmg nostalgia,semua sy pernah main kecuali carik semut hitam.haha..wah tgkp boh dalam bekas asam yg namanya taik hidung tu ka?kihkih..

Brilliant Marjan | January 31, 2012 at 7:22 AM

Salam..

Memang teringat memori lama.Tang semut je sy tak main. Kalau sebut bab main tutup botol tu, teringat member yg asyik menang je sebab lentikan jari dia tu memang tak boleh lawan. Bingo pun tersenarai kan? ^^

yana-feehily | January 31, 2012 at 9:03 AM

kita lahir tahun yg sama ke? hahhaa

walaupun saya pompuan, tapi main semua yg kat atas. nostalgia btl...hepi ^__^

Cik tikah | January 31, 2012 at 10:58 AM

hehehe... smpai skrg cik tikah x reti buat kapal terbang kertas taw :(

Yana Libra | January 31, 2012 at 11:06 AM

teringat time kecik-kecik dulu~

p/s:tapi laga semut tu saya tak main ye..saya baik~ hehe :P

baashah;D | January 31, 2012 at 1:08 PM

haha..rindunye zaman dulu dulu..skarang ni mainan x adventure langsung..indoor je semua..main depan komputer ps2..:)

Cikgu Ma | January 31, 2012 at 1:12 PM

suma game penah main masa kecik2 tp semut tak main la..hehe

Fikri | January 31, 2012 at 1:13 PM

Oit.. lukih sniri ka? huu.. smart2. *ThumbsUp*


Best kot kcik2 dlu. smua bnda jd prmainan. haha. Tp skrg ni, duk lam blk, men FB. xsihat :D

beLLa | January 31, 2012 at 1:20 PM

alahai. rindu pulak zaman kecik2. tetris tu pemess kot :)

fiza nurani | January 31, 2012 at 1:50 PM

memang nostalgik, klasik pon adaaaa :)

Yatie Musa | January 31, 2012 at 1:52 PM

cisss. budak ni saje mengimbau kenangan la. pehhh. sedih plak rasenye. lain sungguh keadaan dlu dengan skang. dlu kita pegang menda alah yg 5hinggit tu. budak2 skang pakai galaxytab men game canggih manggih. x aci betul. HAHA.

Razif Mokji | January 31, 2012 at 2:01 PM

brick game tu memang gempak rasanya waktu kecik2 dulu,berebut la dng adik beradik

Azhafizah[フィザ] | January 31, 2012 at 2:08 PM

memang memorilah fik..pernah gak merasa semua game tu kecuali yang laga semut hitam tu..xpernah dgr pulak..hihi..seronok zaman bebudak dulu kan..

p/s:sentiasa suka dengan lukisan fik ^__^

ririn aieza | January 31, 2012 at 2:17 PM

yeah...saya jugak maen brick game tuh sampai laa punah sebab berebut ngan sibling yang lain...seronok2

Aien Not Alien | January 31, 2012 at 2:25 PM

permainan zaman kanak2 era 80an 90an meninggal 1001 kenangan manissss....laga semut hitam, laga biji getah, lompat getah, kapal terbang, sampan, dll...

sara E a.k.a ct | January 31, 2012 at 3:47 PM

wuahhh..rindu nye game zaman dulu..y kapal terbang kertas tu..siap lentik kan sayap dy..konon untuk penerbangan yang lebih berkesan..nak power sikit..tiup blkg kapal terbang tu before dy berlepas.>:D

Zakaria's daughter | January 31, 2012 at 4:06 PM

ehe. same goes here.
game atas tuh, then main nama negeri .
keke. sungguh sengal.

Fatin Liyana Alias | January 31, 2012 at 4:18 PM

hehe.. sume penah main kecuali yg laga semut hitam tu. yeah! brick game tu mmg best.. alahai, dah lame tak main .. skrg mcm2 ade, untngnya bebudak skrg, duk teperap je kat umah.

(: cik najiha :) | January 31, 2012 at 8:45 PM

awk, pic num 1 n 3 mmg sya suka main time kcik. oh memori zaman knak-2 dahulu. sronok jea bila pk balik :) like entry nie ! thumbs up ;)

acheeqa farhana | January 31, 2012 at 9:50 PM

wahh..my favourite game zaman kcik2 dulu....game susun2..hehehe

Norleena Jamal | January 31, 2012 at 10:26 PM

salam. blog yang unik ! :)

p/s; oh ! saya suka lukisan si perantau di sana ! :P

nadzirah sofia | January 31, 2012 at 10:34 PM

mengimbau kngn lama la..

Ungu Violet | January 31, 2012 at 11:20 PM

kat skolah rendah dulu suka main cop tiang...huhu

caliph shuriken | January 31, 2012 at 11:59 PM

sama laa kita bro.. semua tu sy pnah layan.. brick game still simpan sampai skrg, hikk..

*bro, cmner snap pic lukis2 ni? nmpak jelas, guna DSLR ka?

NURUL NAJWA | February 1, 2012 at 1:32 AM

best men penutup botol.. heeee

I wong (依之汉) | February 1, 2012 at 8:19 AM

oh oh oh. Kenapa perkara ini sama macam aku dan pengomen pernah buat? Adakah ini menunjukkan kita orang Malaysia? Hehehe.

entri ni memang mengimbau kembali kenangan aku yang lampau. Aku ingat daerah aku jer buat, rupanya hampir semua bebudak kampung buat gini gak. Hahah.

谢谢你。

SnowladieS | February 1, 2012 at 9:00 AM

semua pna kecuali carik semut..tia tk cari semut tp cari kepompong yg nk jadik butterfly tu hahaha manusia kan suke benda cntik.. semut tak cntik :p
incik fik pna tuka link ke??

YOUsoF | February 1, 2012 at 11:24 AM

Apsal lukisan kau comel dan sempoi ek?? ;D

Gambae brick tu memang legend la dulu, siapa yang tak ada rasa macam ketinggalan sikit dari geng lain.. heheh


Semut laga tu kira game mencabar jugak tu. Terbaik!

Game penutup botol tu aku panggil ceper dan aku selalu kena tibai bila lawan dgn akak² aku..

-Incek Fik- | February 1, 2012 at 12:07 PM

Terima kasih kepada korang yang sudi drop komen sambil berkongsi pengalaman memasing waktu kecik dulu, kadang-kadang komen yang diluahkan tu lebih menarik cerita yang nak dikongsinya dari entry tu sendiri. So.. InsyaAllah aku akan balas komen korang satu-persatu, huh! banyak ni hehee ^^


-Naiemah Ramli-
Itu la pasal, bebudak zaman sekarang lebih cenderung nak main game Angry Birds, Zombie Plant, Counter Strike dan sekutu dengannya. main tak keluar peluh pon heh!


-Puan Kutu-
Wahh! betul la! kat tempat Fik pon panggil asam soploh sen tu dengan nama asam taik idong masin.. hahaa :)


-Brilliant Marian-
Wah! ni dah masuk 3 orang sekaligus yang komen pasal tak pernah main carik semut lagi ni hehee.. ye la, selalunya budak laki jer yang main game laga semut ni. Bingo?
Yupzzz! Bingo pon tersenarai jugak, cuma tak larat nak lukis banyak² lagi dah hehee..


-yana-feehily-
Fik lahir tahun 1991. mungkin game ni banyak dimainkan oleh generasi baby 80-an sampai 90-an kot.. memang nostalgik kan!


-Cik tikah-
Alaa.. senang jer nak buat origami kapal terbang kertas. boleh tanya kat kengkawan @ carik tutorial kat internet hehee..


-Yana Libra-
Alhamdulillah. bagus Cik Yana sebab waktu kekecik dulu tak nakal macam Fik hehee..


-baashah;D-
Betul tu cikgu. memang tak adventure sangat. terperuk lama-lama depan laptop sampai lebam bijik mata tu hahaa~


-Cikgu Ma-
Cikgu kena try lepas ni. tapi pastikan lepas balik si semut tu yea~


-Fikri-
Aku main conteng jer, mana ada smart sangat lukisan tu huhuu.. tu la pasal, main fb jer seharian. pi keluar rumah buat kenangan waktu kecik dulu.. kasi imbau memori zaman kita yang nostalgik tu!


-beLLa-
Hahaa.. ingat tetris mana la tadi, rupa-rupanya yang susun blok batu tu kan?


-fiza nurani-
klasik + nostalgik = biar tersemat kenangan tu di hati nanti~


-Yatie Musa-
betul tu akak! budak zaman sekarang ni dah makin canggih. fik sendiri pon tak pakai galaxytab yang apa segala entah jadah tu..


-Razif Mokji-
dulu kitorang adik-beradik pon berebut sampai naik jahanam dah brickgame tu. hancur

-Incek Fik- | February 1, 2012 at 12:32 PM


**sambungan membalas komen edisi ke-2. huh! aku akan gagahkan jua ^^


-Azhafizah-
Waktu zaman kita memang best dan seronok dulu. untung sapa yang lahir era dolu-dolu kan? budak zaman sekarang ni mana merasa apa yang kita lalui dulu.. thanks Cik Fiza for ur support! ^^


-ririn aieza-
amboii.. mesti tekan kuat-kuat sangat button Brick Game tu sampai terbenam kat dalam kan?


-Aien Not Alien-
Yupzzz! memang nostalgik dan meninggalkan 1001 kenangan manis! Wahh! Fik pon suka gak main sampan, pastu biar dia lalu kat atas longkang, terutamanya bila musim hujan.. kan kan!


-sara E-
Wahh! Fik pon pernah gak buat 2 mende tu. Lentikkan hujung sayap tu dengan pensel dan pernah jugak tiup belakang kapal terbang tu, kononnya nak kasi terbang laju. ceitt!


-Zakaria's daughter-
Hahaaa.. memang sengal kan, tapi tu la memori istimewa kita yang takkan lupa sampai ke hujung hayat hehee :)


-Fatin Liyana Alias-
nanti kalau nak carik Brick Game tu beli dua bijik yea! Fik pon nak main jugak hehee.. rindu~!!


-:) cik najiha :)-
Thank Cik Najiha for ur support! nanti ajak la adik-beradik main game yang nombor tiga tu, tapi buat yang lebih adventure sikit.. tukarkan kepada kata nama kepada kata kerja atau pon adjektif! baru la mencabar! hehee..


-acheeqa farhana-
game susun selipar pernah main?


-Norleena Jamal-
Hahaaa.. takda la unik sangat pon blog ni. Anyway, terima kasih sebab sukakan lukisan saya yang tak seberapa dan comot tu hehee.. :)


-nadzirah sofia-
kalau diimbau lama-lama sangat, mesti ada perasaan macam nak patah balik zaman kekecik dulu kan?


-Ungu Violet-
Wahh! boleh buat entry ni. fik pon pernah jugak main cop tiang! ^^


-caliph shuriken-
Wahh! sampai sekarang po masih simpan lagi yea! hebat ^^

Fik tak guna kamera dslr pon, just guna kamera digital biasa, Canon G10.


-NURUL NAJWA-
wahh.. memang ramai yea budak pompuan yang turut main sama penutup botol tu yea~


-I Wong-
Yaaa.. inilah yang dinamakan 1001 rempah Malaysia. walau pon Malaysia terdiri dari pelbagai kaum dan budaya, tapi kita semua berkongsi pengalaman yang sama dari kecil sampai la ke besar tua nanti. :)

-SnowladieS-
Kesian taw cakap incek semut tu tak cantik. tacing dia kalau dengar tu huhuu..

Owhh! carik kepompong yea, fik dulu ada jumpa jugak satu kepompong yang lawa sangat.. kaler dia emas metallic. serius tak tipu ni. Memang lawa dan berkilat sangat, Subhanallah! ^^

Fik dah tukar link dah, dulu pakai URL http://variasisimfoni.blogspot.com/

hehee.. tukar sebab URL lama tu panjang sangat~


-YOUsoF-
Ehh! Mana ada comel la, biese² jer la incek Yousof..

Memang betul, masa zaman dulu sapa yang takda Brick game tu rasa macam ketinggalan dari member yang lain.

Oh! pernah main jugak laga semut hitam tu yea..


Yang pasal penutup botol tu, lupa pulak aku nak selitkan nama lain bagi game tu, ya.. ceper! memang ada sesetengah daerah nama game waktu kita kekecik dulu main berbeza panggilan.. walau pon begitu, konsep dan rupa permainan dia tak jauh beza sangat kan?

:)

Nor Idayu Abd Rahman | February 2, 2012 at 8:53 AM

Wah!!! Mmg kenangan betul!!! Eh... Xpernah try main semut tu... nanti kena try ni.. kne ajk sekali ank buah... dorg tahu main ipad je...not good!!!

Nana | February 2, 2012 at 10:15 AM

Memang teringatlah nostalgia dulu2..huhu

YOUsoF | February 2, 2012 at 10:46 AM

Heheh.. Majoriti pengkomen kat sini memuji kecomelan kartun kau.. ;D

Yup, kat tempat aku biasa diaorang basahkan batang rumput tu guna ayaq liuq pastu masukkan, goyang² je terus tarik.. Serius rindu kenangan tu.

Betul, sama konsep dan aku tetap sama tak hebat main game tu.. hahah

Post a Comment

Oh! Cukai letrik 6% tidak dikenakan ketika mengomen.