Oh! Antara Aku dan Tali Leher


Masa kecik-kecik dulu, aku cukup benci dengan makhluk yang bernama tali leher.

Sebelum kaki menjejak ke sekolah, adalah menjadi satu kewajipan berdiri di depan cermin sambil menjerut ketat-ketat tali leher dekat kolar baju. Sungguh skematiks.


Apa? Annoying?! Biadab!

Kononnya si pemakai tali leher akan tampak lebih berwawasan, ber-educated dan mempunyai masa depan yang cerah, terang lagi bersuluh. Ahh! Itu semua konspirasi cikgu disiplin mengikut telunjuk agenda barat - bentak hati kecil aku masa tu. Huh!


#######


Kini hampir 20 tahun berlalu.. angin bertiup mendayu-dayu dengan gaya sepoi-sepoi bahasa melayu klasik. (sila baca sambil menghembus angin dari muncung bibir bagi mendapat efek tiupan yang lebih realistik, percayalah..)


Ohh, semua itu tinggal kenangan belaka. Aku rindu tali leher. Rindu sangat-sangat. Terkenang bau keuniforman dia, warna hitam dia, dan sedikit comot hasil tumpahan sambal nasi lemak kantin sekolah yang dijual 20 sen sebungkus waktu tu. Nostalgik!


Sekarang, baru aku sedar (dan-dan la baru dapat hidayah). Sebagai bakal pendidik bangsa, suatu hari nanti aku akan menyarung jugak tali leher tersebut. Tahniah buat aku!



Tapi nanti sekejap, kau ingat lagi ker skill nak ikat tali leher? - aku bermonolog.

Ahh! Apa susah. Sekarang zaman internet. Taip kat google dan belajar. Mari tengok..









Oh.. aku benci kau balik!

Gampang.

Dush! Dush!

26 KRITIKAN KAW-KAW:

KeChIk yg comey | August 24, 2011 at 1:47 AM

haha...terbaik la..santek owh pakai neck tie yg kembung kat situ...hekhek

kak rose | August 24, 2011 at 2:08 AM

part tali leher las skalik tu x tahan..kih3x!!

caliph shuriken | August 24, 2011 at 3:41 AM

owh, sy pun x suka jgak.. rimas jaa dok terjerut kt leher..
paling best pakai t-shirt & blazer tanpa tie, trasa mcm artis korea kjap, hikk...

ishiko | August 24, 2011 at 4:00 AM

hohooo.. yg ada pisang tu style..
agak2 lapa, ngap je.. hahaa

Mohd Izzar | August 24, 2011 at 5:38 AM

hahaha..tak sangka..ada byk cara ikat neck tie..

alif haris | August 24, 2011 at 6:26 AM

hahahaha .. buang je r necktie tu :D

dayu_myself | August 24, 2011 at 9:12 AM

hak333...ysng mkn pisng tu aku suke r..
mmng produktif btol aaarrr..hahaha
tpi skang bln pose,x leh nk pakai ar..hak444

g@dis blUr | August 24, 2011 at 9:26 AM

stail masa hadapan...ekekeke

fathiahRAIHANA | August 24, 2011 at 10:00 AM

sukanyaaa yg pakai ular tuuu , haha
leh jadi voldermort kejap ye

Ungu Violet | August 24, 2011 at 10:33 AM

haha...banyak pesen ghopenye pakai tie nih...

Lorraine Irene | August 24, 2011 at 10:33 AM

hahaha.... lucu pula baca ni entry... anyway Gud luck with your tali leher yer...:P

TiraTaec0oL | August 24, 2011 at 1:42 PM

mak ai...mknn pon ade..hihi

Queen F | August 24, 2011 at 1:55 PM

HAHA tutorial tu semua buat aku rasa nak bakar je necktie.. :D aku tak pandai pakai tali leher.. nak ikat pon tak pandai.. pernah jugak suh member laki aku ajar, tapi berapa kali aku buat tak jadi2.. >.<

dewqra chacqk | August 24, 2011 at 2:06 PM

hehe , kelakar entry nhe , terbaekk !!

Anak Wak Mail | August 24, 2011 at 3:35 PM

wakaka..kejap rindu..kejap benci..kejap suka..adoyyaaiii..

zures | August 24, 2011 at 3:45 PM

tang gambar tu ingatkan betul2 nak ajar cara pakai tali leher....gelak guling2 kat sini

YOUsoF | August 24, 2011 at 4:09 PM

Hahahaha.. Sungguh, memang kurang hasam sungguh cara pemakaian neck tie tu! ;D




Ingat lepas habis ramadhan aku nak try tie beserta pisang tu, tapi malangnya lama dah aku tak pakai tie...

ade2mama | August 24, 2011 at 4:11 PM

amboi,,,teruk sgt cre ikt tali leher tu..huuuhu

i am S!L4H.. | August 24, 2011 at 4:21 PM

hahaha. lawak btol la care ikat die, bleh plak siap letak pisang lah, jadik ular. muahahha

Dorky Guy | August 24, 2011 at 4:36 PM

aku selalu ikat macam reben je.. lantak ah sapa nak marah..

one of the three | August 24, 2011 at 5:18 PM

Ehh bestnyer entry. Teehee.

amni azmira | August 24, 2011 at 6:31 PM

hahaha..lawak lar
mcam2 style ade..^^

soooooour | August 25, 2011 at 12:50 AM

macam gampang....hahaah

Miss A | August 25, 2011 at 3:08 AM

ahahaha,kelaka gile!seyus mcm2 style ade.wuhuu

asamasin | August 25, 2011 at 8:17 AM

hahaha..bes la entry nih.. :D

acadbobo | August 25, 2011 at 5:40 PM

kita serupa..haha..benci gila kat tie yang boleh mencekik leher tu..

Post a Comment

Oh! Cukai letrik 6% tidak dikenakan ketika mengomen.