Oh! Mainan Yang Hampir Pupus


(sejarah yang luput ditelan zaman dan anai-anai)

Masa raya lepas.. bila aku ziarah ke rumah sanak-saudara, aku perasan ada satu fenomena tak berapa nak paranormal berlaku kat budak-budak zaman sekarang ni.


Masing-masing sibuk buat hal sendiri main game henset. Nak kata khusyuk tak khusyuk nya, sampai terbenam butang henset tu depa kasi tekan. Cukup tekun bermain. Yang lagi canggih, tenyeh jari main game touch screen kat iPhone.




Objektif permainan? Mengatur strategi menumpaskan khinzir hijau kat dalam game angry birds. Bila berjaya lastik babi tersebut, keluar lah bunyi oink oink oinkk yang annoying sambil si pemain buat muka kagum meraikan kemenangan tersebut. Heh! Entah celah mana yang best aku pon tak paham.


Pada perspektif aku, sungguh berbeza ragam budak zaman sekarang kalau nak dibandingkan dengan budak zaman dolu-dolu.


Bebudak sekarang ni bangga dengan game PSP la, playstation la, DOTA, Farmville, Counter Strike dan game tv kat rumah. Duduk depan tv berjam-jam, pastu gigih menekan button joystick. Huh! Takda 'life' langsung. Peluh ketiak pon tak mengalir. Sungguh tak mencabar.


Meh aku bawak korang naik ke mesin masa. Kita flashback permainan bebudak zaman dulu. Pliiiinggg!

#######

Haa! Ni la permainan peberet tyme aku kekecik dulu. Kitorang panggil dia game penggal selipar @ baling selipar. Nak main game ni, tak payah guna alat canggih-canggih sangat. Cukup lah sekadar selipar jepun mahu pon sandal jiran sebelah yang dirembat senyap-senyap.

Kasut but getah mahu pon kasut tumit tinggi yang mak korang pakai buat stok jenjalan raya adalah tidak wajar digunakan sama sekali kerana sifat fizikalnya tidak sesuai untuk konsep baling-membaling ni, malah di khuatiri korang akan direjam dengan kasut tumit tinggi tu balik dekat tapak dahi. Taknak kan? So, jangan buat.


Ok. Cara main dia senang jer.


First sekali, kau perlu ada geng. Bilangan member biar genap, senang nak bahagi 2 kumpulan nanti. Selalunya, kalau 6 orang join tu dah kira okay dah. Makna kata, satu kumpulan 3 orang.


Oryte. Pastu kau ambik 3 keping selipar dan susun menegak jadi bentuk piramid. Kalau rasa diri tu kreatif sangat, tak payah ngengada nak susun bentuk rumah minangkabau mahu pon igloo kutub ais pulak. Gedik. Simple-simple sudah. Faham?


Sebelum nak main, ossom guna tangan dulu untuk menentukan kumpulan mana yang start dulu. Untuk memudahkan penghadaman cerita, meh kita gelarkan kumpulan game baling selipar ni dengan nama kumpulan A dan kumpulan B.




Ok. Lets say kumpulan B dapat jalan dulu. So, salah sorang dari kumpulan B diberi 3 kali peluang untuk membaling selipar kat longgokan selipar yang disusun bentuk piramid tadi. Andai kata balingan kali ketiga tu gagal mengena sasaran, maka peluang membaling di-pass ke ahli kumpulan B yang kedua.


Kalau tiga-tiga ahli kumpulan B tangan pengkor pasal baling pon tak kena, maka giliran kumpulan A pulak mengambil alih tugas membaling selipar dalam game tu.


Lazimnya, main game ni memerlukan skill jugak. Ingat game kampung ni cikai main redah ker. Mata kena ada daya tumpuan. Nak target sasaran mesti ambil faktor jarak, sudut balingan, tujahan daya angin serta kuasa balingan yang optimum. Bukankah semua itu melibatkan hukum fizik?



Malah, aspek keberatan pon diambil kira. Nak lempar selipar ni, dia sedap carik yang sedang-sedang. Makna kata.. selipar tu tak berat sangat dan tak terlalu ringan sampai nak buat baling pon tak lepas.


Oh ya! Lagi satu, main game baling selipar ni.. semakin jauh jarak tempat balingan dari tempat sasaran, semakin mencabar la game tu (hipotesis sains sekolah rendah).


Oryte. Sambung balik cerita.


Masa kumpulan B baling selipar, sorang wakil pihak lawan berada kat depan longgokan selipar tu. Ibarat macam penjaga gawang bola la. Kalau balingan tu terkena target, kumpulan A akan cepat-cepat mengambil 'ibu selipar' (selipar utama yang dibaling) untuk dilempar kat ahli kumpulan B.


Waktu ni, kumpulan B kena cekap melarikan diri dari dibaling dengan selipar. Kalau terkena selipar, tu dah dikira mati. So, nak tak nak kumpulan B kena pantas menyusun balik longgokan selipar yang jatuh tadi menjadi bentuk piramid.


Andai kata kumpulan B semua 'mati' dulu dan tak sempat susun selipar, maka kumpulan tu dikira gagal. Booo.. loser! Kalau menang, dapat satu mata.




Macam tu la serba sedikit pasal konsep main baling selipar ni.


Tapi kalau dikenang balik masa main dulu, macam-macam ragam ada. Kalau silap baling, maw terkena kat 'alat sulit'. Wooo.. senak weh!! Pendek kata, mesti la ada selipar yang tersilap hinggap kat pipi, mata, mahu pon ter-jilat tapak selipar tu hahaa..


Kadang-kadang.. kalau dah lasak sangat main, boleh terputus tali selipar tu. Haa! Itu belum lagi kira kes selipar tersangkut kat pokok rambutan atau pon tercampak ke dalam parit. Kalau nak tengok puan emak mengamuk, boleh baling selipar laju-laju kat pokok bunga kesayangan dia.


InsyaAllah akan meletus perang dunia ke-tiga nanti..

32 KRITIKAN KAW-KAW:

Zetchi Henry | September 28, 2011 at 5:01 PM

Hhahhaha, teringat
pada bulan lalu
baru je lepas
maen permainan ni..

sbnrnya ada tugasan
mencipta permainan
dalam subjek kokurikulum
one of my classamate
buat lah
permaianan yg dah sdia ada
ni,
tapi sbb dah lama
xmen
ia mmg menyeronokkan

ieyza afieyna | September 28, 2011 at 5:07 PM

fobia nak main penggal kasut ni,.,

mase drjh 1 dulu memang suka men, tapi penah sekali tu ade budak TERbaling kat muka.. pergh.. sejak tu terus fobia..

MerLe | September 28, 2011 at 5:35 PM

emmm...lama x tgk bdk maen ni..dlu masa kecik2 suka maen..

~SaL IjOu~ | September 28, 2011 at 6:09 PM

anak murid yg darjah satu ni pun dok belagak ada bb,samsung galaxy, psp~ adeyh..budak2 zaman skrg..(--")

~MuMu~ | September 28, 2011 at 6:13 PM

mase kecik2 xpenah maen..
bulan jun lpas first time maen..
ni ha, nk share pengalaman.. uhuhuhu
http://pinkishlips90.blogspot.com/2011/06/running-man-special-edition.html

MaMa AiNi | September 28, 2011 at 6:16 PM

salam kenal dr mama..mama taak pernah main permainan ini waktu mama kecil dulu..hu2x..macam best je !!..ya budak2 skrg semakin malas main permainan yg blh mengeluarkan peluh..ibubapa mungkin patut disalahkan?..kerana tidak mengajar anak2 mereka permainan2 yg menyihatkan ..

i am S!L4H.. | September 28, 2011 at 6:31 PM

ohh rindu main baling selipar. teringat lari laju2. dulu main peluh sokmo, skrg permainan guling2 atas katil pun bole.

err

kakngah | September 28, 2011 at 9:49 PM

klasik hoccay!!~
selipar cap tatseng adalah diharamkan dlm permainan baling selipar hahahaha!!
giler ko.. selipar tatseng tu keras nak mampos! gerenti lebam keting kalau kene... seminggu pun lom tentu elok...

Green Apple | September 28, 2011 at 10:04 PM

dulu2 permainan x perlu beli.. semua boleh jadi permainan. buat garisan kat tanah dah boleh main teng-teng... cari kaca pecah..buat baling tentukan tempat.. bestttt

ciNdhaDahniEa | September 28, 2011 at 10:44 PM

dedulu sonok gile maen game tu... skunk dah besa so kene behave sikit.. hihihi

Khairil | September 28, 2011 at 10:54 PM

best le ..teringat main ni waktu kecik2 dulu...

caliph shuriken | September 29, 2011 at 12:48 AM

laa ni diorg suka sgt layan game oink~oink ijau tu..

*game baling selipar tu mencabar bro.. klau nk lagi best guna selipar tapak keras, kena baling mengeliat laa, hukk...

selipar hijau | September 29, 2011 at 12:49 AM

bestnye.. terkenang-kenang.. hehhee... sgt suke main permainan ini.. selipar yg diguna untuk baling org tu mau yg ringan2 la.. pakai selipar jepun mmg naya.. hahaha

khairul | September 29, 2011 at 9:11 AM

kos airbrush 1 keta antara rm1500 ke rm2000 bergantung pd byk mana kaler kita guna dan designnya ..nk buat ker hehe?

Ohno!!! | September 29, 2011 at 9:23 AM

Permainan skang dah tak macam dulu2...
Permainan skang, sorang2 dah boleh main, so kebanyakan aku tgk dak skang ramai yang mementingkan diri sendiri, main game sorang2, taknak share.

BisMi Aishah | September 29, 2011 at 10:45 AM

teringat zaman dulu2..
lepas je balik mengaji petang
mesti main lecut selipar and galah panjang ;)

Amoychanteks | September 29, 2011 at 11:38 AM

dua-dua suka main lagi :)
tp penggal selipar dh tak ramai org nak main..

tuan tanah | September 29, 2011 at 2:34 PM

game niy time aku kecik2 slalu main..

Mamatasnim | September 29, 2011 at 2:41 PM

lame dah tak main baling kasut ni..dulu mase sekolah rendah memng nilah pun menannye..tetiba rindula pulak zaman kecik2 dulu..:)

Dhiaqiud | September 29, 2011 at 4:31 PM

best..best..dolu2 suke main game nih...main kejar2 pahtu baling..br best peluh kuar kat ketiak..tul x en.fik???

+dieabella+ | September 29, 2011 at 4:34 PM

baling selipar plg susah masa nk susun balek tuh...lau baling tin senang sikit nk susun...hehe...da puas da maen mase kecik2..

My SweetPea | September 29, 2011 at 5:05 PM

waaaaaaaaaaaaa....besh besh,dah lama x main....ingat dulu suka main galah panjang ngan zer point gak...hahaha....

peyansanstaro | September 29, 2011 at 6:17 PM

Dah lama tak main bling slper..
teringat zaman muda2 dlu..
kihihkihkih~~=P

Elie Lily | September 29, 2011 at 7:11 PM

main baling selipar boleh buat badan kurus kot! peloh banyak! main angry bird apa dapat? haish!

I wong (依之汉) | September 30, 2011 at 5:48 AM

Wahhh! Tak tau pun aku peraturan game ni sesukar ini. Aku ingatkan baling selipar kerja lepas tu habis. Lupa dah nak main game ni. Aku main masa umur darjah 2-3 jer. Lepas tu layan galah panjang sebab kawan kat sekolah pakai kasut sekolah. Takkan nak balun guna kasut sekolah? :P

ctk | September 30, 2011 at 9:02 AM

ct xthu pon sal game angry bird tuh..xthu la npe popular cgt.hehe...patotla budk2 skrg kurg cerdas,asek maen bende tu je..huhuhu

klau ct diberi pluang balik pada zaman dulu, ct rse lebih suke men bende2 tradisional wlaupon time tuh da adew teknologi..lagi bes kOt gelak2 ngan member..hehe

Bella Bell | September 30, 2011 at 3:27 PM

pehhh.. semangat kau bercerita psl main tuju selipar ni ea.. hahaa..


masa kecik dulu aku paling suka main kejar- kejar.. dn lagi satu, main emak2 ayah2.. pehhhh.. kecik2 lagi dh jadi emak kau tahu.. kah kah kah~~

Bella Bell | September 30, 2011 at 3:32 PM

pehhh.. semangat kau bercerita psl main tuju selipar ni ea.. hahaa..


masa kecik dulu aku paling suka main kejar- kejar.. dn lagi satu, main emak2 ayah2.. pehhhh.. kecik2 lagi dh jadi emak kau tahu.. kah kah kah~~

YOUsoF | September 30, 2011 at 4:09 PM

Selepas selesai habis baca entri kau ni, perasaan rindu nak main permainan ni semakin membuak-buak. makna kata aku rindu nak baling laju² selipar tu. Pengkor tak pengkor.. ;D



Tempat aku dulu siap pernah lawan dengan team blok lain lagi. Hebak sungguh masa tuh!!!

Lepas penat main baling, kitaorang ambik angin dengan mengayuh BMX masing². heheh

BiriBiru | October 1, 2011 at 6:46 PM

rindu nye nak maen baling selipar...budak2 sekarang mane maen baling2 selipar tu lg. skrg dorg dok ngadap fesbuk 24 jam. ish2.

Mama Atiyyah Umairah | October 2, 2011 at 6:44 AM

hahaha..sgt mnarik cter..tringat mse kcik2 dlu...men baling2 sliper..mse tu plak geng sume laki..ppuan xdop pun..da xpsal2 kne mrah dgn ayh....

tpi klu tgk zman skrg...bdk2 cm dh xde kngn yg mnarik time kcik2..sume duk tumpu ke gme pc..psp...ps2..sgt xmnarik....

lynenotsocute | November 20, 2011 at 2:32 PM

lyne dulu juara maen baling selipar

Post a Comment

Oh! Cukai letrik 6% tidak dikenakan ketika mengomen.