Oh! Sepetang bersama MILO


(mengimbau memori 90-an)

Dua tiga menjak ni hidup aku bizi sikit. Satu alasan yang aku cukup menyampah nak tulis dalam blog.. bajet macam dah berstatus 'bapa mithali' jer nak tolong isteri tersayang bancuh susu tepung kasi sumbat dalam mulut anak biar henti nangis.


Lepas tu tak cukup tangan nak tolong isteri masak kat dapur, vakum permaidani yang berhabuk debu, cuci langsir sama sental lukisan krayon anak-anak kat dinding ruang tamu.. yang bagi aku sudah sama taraf macam hasil seni contengan gua batu kapur yang sungguh abstraktik.


Oh! Kau gila?


Tolong jangan bayangkan aku waktu soploh tahun akan datang.. gerun rasanya.


Baik lah. Dari jiwa kacau petang-petang camni, baik aku rileks, jerang air paip, bukak blog yang dah empat lima hari terbengkalai, pastu bancuh milo paket 3 dalam 1 tu.




Perghh! Memang nikmat rasanya hirup milo panas-panas sambil hadap blog.


Bila dah sampai ke tegukan terakhir, muncul satu nostalgia waktu kekecik dulu bersama milo ni. Cewahh.. rasa poyo pulak nak tulis mende ni dalam blog.


Okla. Masa aku sekolah rendah dulu, setiap tahun mesti ada lori milo datang kat sekolah rendah kasi minuman percuma. Lori dia kaler hijau pekat, mesra alam gitu.




Aku memang eksaited kalau ada lori milo datang buat promosi minuman coklat ni. Rasa milo dia best. Tak macam milo yang kau bancuh kat rumah tu.


Bila waktu rehat, cikgu suruh beratur ikut kelas. Haish! Waktu beratur ni la leceh sikit. Cukup panjang macam nak ambik giliran bayar bil elektrik kat pejabat pos waktu dua tiga hari nak raya.


Tapi hasil berkat kesabaran dan kegigihan yang jitu sampai peluh dahi dah mula mengalir kat celah songkok, akhirnya sampai jugak air milo kat turn aku.


Bila pakcik tu hulur cawan milo, aku sambut dan pegang dengan cermat. Bukan apa, aku ada ternampak sorang budak tu jatuh tersembam menyembah bumi. Habis milo dia tercampak kat dalam longkang. Sia-sia jer.


Heh, gopoh sangat la tu. Tak sabar nak minum sampai jalan pon tergesa-gesa dok tersadung kat celah batu. Aku yang dari jauh cuma mampu mengambil sedikit iktibar sambil terbarai ketawa kahkahkahh melihat peristiwa tu.


Oh! Kejamnya aku..




Kadang-kadang, ada jugak lori yang berasaskan produk makanan kesihatan datang kat sekolah ni. Kalau tak silap aku, ada lori Koko Krunch dengan lori bijiran HoneyStar.


Hmm.. aku pelik jugak. Masa tu, aku terpikir satu benda. Kenapa la pihak sekolah tak hantar lori KFC jer, kan best kalau dapat melantak ayam kentaki hahaa..


Yang ni pon sama jugak macam milo tadi. Kena beratur panjang semata-mata nak dapatkan secawan koko krunch. Kalau semangkuk ada la kena jugak.. ye dak?




Bagi manusia yang ber-spesies tidak bersyukur dan sanggup tahan malu, boleh beratur sekali lagi buat muka seposen kat pakcik tu mintak secawan lagi.


Oryte.. penat taip.


Aku nak basuh cawan jap. Karang serdak milo ni habis terlekat kat dasar cawan, pastu mula arr dua tiga lipas buat aksi biadab kikis milo dalam cawan tu nanti. Jijik.


p/s: Eh, sekarang ada lagi tak lori milo tu datang kat sekolah?



17 KRITIKAN KAW-KAW:

I wong (依之汉) | October 20, 2011 at 7:00 PM

Teringat cerita dulu2. Yang menariknya ada gak lori maggi datang masa aku masuk matrik dulu.

Memang ada lagi lori makanan ni datang promote minuman dan makanan diorang...

wawa wadzir | October 20, 2011 at 7:14 PM

alaa..saya laa tu yg x bersyukur, beratur lagi sekali setiap kali lori milo, honey star, koko krunch, nescafe datang skola -.-

aissy, mmg nostalgia!! haha

Miss SH | October 20, 2011 at 7:51 PM

adaa, kat sekolah masih ada lagi lori MILO macam ni. kat universiti pun ada. (:

Puan Kutu | October 20, 2011 at 8:48 PM

ntah ekk ada lg kot lori nie.tgok iklan kt tv tu steady jer lg lori milo tu dr dulu smp skang.tp dulu klu lori milo tu dtg tak pernah puas minum milo pasal cawan dia kecik amat.sy nie dah la bernafsu besar.hahaha..

Azhafizah[フィザ] | October 20, 2011 at 8:52 PM

bz ek incek fik?aha..camno lah seploh tahun akan datang tu ye..berlelabah nak belog ni ha..ahh takmo gile ah nak bayangkan..

dulu kecikkecik mane nak malu sangat beratur 2 3 kali..haha..tapi dulu bukan setakat milo je..yang susu kotak untuk makanan tambahan tu pun ade kan..

skang tak minum milo sangat atas sebabsebab tertentu..takmo cakap kang kompem semua orang takmo minum milo..adeshh..

p/s:bagusbagus..jangan biarkan lipas tu bersikap biadap..jijik jugak!hehe

MERAH | October 20, 2011 at 10:15 PM

eh lori milo ni, milo dy memang lazat.pekat dan sejuk.sedap!bace entri ni terimbau kenangan sekolah siap suruh isi air milo tu dalam botol air.huhu :D

Cik Yuyun Nadira | October 21, 2011 at 12:32 AM

awhh rindunya zaman kanak2 dulu , haha

caliph shuriken | October 21, 2011 at 1:07 AM

dulu direct ramai2 dok serbu lori milo ni, huh...

khairul | October 21, 2011 at 9:58 AM

best pekena milo dr lori ni..rasa dia len skit

aiNa yaZiD | October 21, 2011 at 10:35 AM

eh sedap gila air dr lori milo~!! huhuhu.. teringat zaman skola2 dulu.. kadg2 terpk la, napa bila buat milo rasa dia tak sma mcm dr lori ni...

.ain. | October 21, 2011 at 1:21 PM

saya and group members paling excited kalau abg2 milo.. takpon abg vitagen dtg sekolah. paling best.. dapat freeeeee.. huhuhu

ctk | October 21, 2011 at 2:32 PM

hihih..mengimbau kenangan silam...selalu adew time hari sukan..mesti pergi amek berkali-kali..hehehe

ADAM FIKRI | October 22, 2011 at 6:38 AM

air yang orang milo bancuh memang terbaik..dulu selalu bawak 2 3 botol nak air milo ni masa perlawanan hoki dulu.. yang best nye setiap tahun ada tu.. tapi selalunya dia bagi satu botol penuh je kalau nak isi..nak taw juga susu apa yang dia bancuh n sukatan untuk bancuh..sedap sgt....

Phat | October 22, 2011 at 8:04 AM

mmg mengimbau kisah lama la ni....2 3 kali beratur sebab nk bedal 2 3 cawan hehehe

myezatul aQma | October 22, 2011 at 12:58 PM

masa sy jadi partimer cashier..
slalu jer beratur sekali nak minum milo free dr lori ijau tuuu..
bkn milo jer..mcm2 lah..yg paling best bila ada lebih,diorang bg dekat geng cashier...besssttt..bawk balik milo tu smpai sebotol besarr

mykhalis | October 22, 2011 at 1:20 PM

milo o ais gak lagi best

maafla lama tak ziarah.. wahaha..

YOUsoF | October 22, 2011 at 1:39 PM

Hehehe aku cukup suka time lori² tu datang sekolah.. Boleh minum ramai² sambil dengan seronok dekat tepi kelas. ;D


Sekarang aku biasa nampak lori² macam ni dekat super market, dan kawan aku biasanya akan ambik dua kali macam kat sekolah dulu. haha

Post a Comment

Oh! Cukai letrik 6% tidak dikenakan ketika mengomen.