Oh! Burung apa ?!


(kisah sengal 4 tahun lepas..)

Lokasi: Dewan sekolah.
Waktu: Minggu Percubaan SPM.


Masa tu, kitorang yang pelajar aliran sains tengah jawab peperiksaan Fizik kertas 2. Nak dijadikan citer, ada la satu soalan hukum fizik yang lebih kurang begini rupa bentuknya:


(Berdasarkan gambar rajah di atas, sila nyatakan persamaan
ciri aerofil sayap burung dengan aerofil sayap kapal terbang)


Berbakikan masa 30 minit, aku yakin majoriti member aku tengah jawab part ni pasal soalan dia tertempek kat hujung paper. Tiba-tiba ada satu suara berbisik yang datang dua tiga langkau dari arah belakang meja aku.


' Pssttt.. psssttt... ' - member aku juih bibir panggil budak pompuan yang duduk kat sebelah dia.


Aku yang perasan dengan bisikan tadi segera toleh ke belakang. Aku tengok si minah tu diam membisu tak bersuara. Malas nak layan la tu..


Kali ni member laki aku meninggikan suara dia sedikit:


' Psstttt.. Nadia, oo0o Nadia.. ' (*bukan nama sebenar)


Minah tu masib buat selamba badak tak layan karenah mamat tu sambil tangan sibuk menulis jawapan dekat kertas kosong.


' Weh Nadia.. hang jual mahal ekk~ '


' Haishh! apa dia?! ' - balas Nadia dengan nada sedikit garang setelah
fed-up gila khinzir dengan mamat tu.


' Soklan pasai burung tu hang dah jawab ker belom? ' - soal member aku dengan dahi sedikit berkerut.


' Hmm.. belom lagik '


' Weh, hang taw tak tu sayap burung apa? '


' Entah.. mana le aku taw ' - getus Nadia acuh tak acuh.


' Haa! Apa dia? Burung apa? ' - member aku pura-pura buat pekak.




Sebenarnya, waktu ni member aku tengah ajuk satu iklan raya yang Petronas siar kat TV3 tu. Walau pon iklan ni dah berkurun lama, tapi orang still ingat lagi pasal mesej yang dia nak sampaikan tu cukup berkesan kat rakyat Malaysia.


' Burung apa? ' - sengaja beliau tanya berulang kali.


Memandangkan takda respons dari si Nadia tu, dia ajukan soalan buat kali terakhir:


' Burung aaa..paaa? '


Dengan perasaan marah, geram dan bercampur bengang.. minah tu ringkas menjawab:


' Burung puunaaiii la bodoo..'



Habis satu dewan tu terbarai gelak dengar jawapan tu.

p/s: Jangan suka menyakat kawan. Anda mampu mengubahnya..

34 KRITIKAN KAW-KAW:

Khairil | October 15, 2011 at 1:36 PM

ambik dia..nak tanya sangat..hahaha

khairul | October 15, 2011 at 1:44 PM

he3..baru aku teringat eklan tu bro..so touching la

sis92 | October 15, 2011 at 1:53 PM

haha padan muka beliau tu la org dah tak nak, sibuk mengetest hehe :)

Cik Nurul | October 15, 2011 at 1:58 PM

erk? HAHAHAHAHAA

mirakim | October 15, 2011 at 2:48 PM

tgh periksa pn leyh wat lk bodo..
ahaha

Ungu Violet | October 15, 2011 at 2:51 PM

haha...xpasal2 dh kene bod**....hihi

Fatin Nadia | October 15, 2011 at 3:21 PM

hahahahaha.. adui.. mesti si nadia tu da fed up.. ganggu konsentrasi nak jawap paper..

cikgu tak perasan plak, korang dok bisik2 eyh..

Cik tikah | October 15, 2011 at 3:33 PM

hahahaha... kan dah kena bodo. haha,,

Azhafizah[フィザ] | October 15, 2011 at 4:06 PM

hahah..tu la..moral value jangan dijolok sarang tebuan..padan muke kat kawan tu..gile jahat x statement ni?ya ampun!

AIEN NOT ALIEN | October 15, 2011 at 4:46 PM

hahaha...memang lawak..

dok sakat lagi member tengah fokus tu..hehe

ctk | October 15, 2011 at 5:02 PM

xske kena macam ni..maybe ct pon jawab gitu..hahahaha

Volatile Memory | October 15, 2011 at 5:11 PM

Ahaha~

Titisan Hujan | October 15, 2011 at 6:57 PM

hahahha...
kang dh sentap

Puan Kutu | October 15, 2011 at 7:09 PM

moral of the story, dalam dewan mana boleh bercakap.hehe..

Iwanski | October 15, 2011 at 8:37 PM

zaman sekolah yg takkan ku lupakan..

cik abbit | October 15, 2011 at 9:42 PM

ape da kan da kene bodo free.. thumbs up to gurl n padan muke wahai boy :p

C i k P i p i T e m b a m | October 16, 2011 at 1:17 AM

HAHAHAH... dak pompan tu mesti takot yg dia xleh fokus. hahhaha.... anda mampu mengubahnya xD

Jieha mohd | October 16, 2011 at 8:35 AM

hahaha kelakar.. pdn mke mamat uh haha :D

naga | October 16, 2011 at 8:47 AM

Zaman sekolah, zaman nakal..alahai rindunya...

NuR 'aQiLaH | October 16, 2011 at 3:45 PM

kehkeh. rasa cm nk p sekolah balek kan T_T

SyafiQ aHaDin | October 16, 2011 at 5:16 PM

haha! tu diaaaa.....Hehe!

Bella Bell | October 16, 2011 at 8:46 PM

hahhaa.. ok fine! kelakar gi-la



^^

simanis | October 17, 2011 at 8:21 AM

Pecah perut la fik weiiii...adeii...

shedameor | October 17, 2011 at 11:33 AM

upsss. tercarut. haha

cik Q | October 17, 2011 at 2:53 PM

Hahahha . lawak ! memang bestlah nadia tu . hehhehe .

Suara Kalbu | October 18, 2011 at 8:04 AM

Hahahahahhahaahah.. femes iklan ni. Glamer burung murai tu

wAnA | October 18, 2011 at 8:23 AM

hahaha
klakar ^^ msti tnsion si nadia tu :D

Zinnirah Humaira | October 18, 2011 at 9:52 AM

hahahaha..klakar klakar ! :)

I wong (依之汉) | October 18, 2011 at 9:39 PM

aku rasa minah tu dengan mamat tu mesti dah couple sekarang. Ada jodoh tu...

nora rashid | October 19, 2011 at 9:16 AM

haha...kan dah kena...org kosentrate...kacau lg...

Yui Light | October 19, 2011 at 4:32 PM

hahahahahaa! sengal! XDDDD

YOUsoF | October 19, 2011 at 4:38 PM

Kehkehkeh.. Kesabaran seorang gadis comel pun ada batasnya.. ;D



Iklan tu memang super adorable. chewah.

misyamissyou | October 19, 2011 at 11:07 PM

padan muke dia..hahaha!

naiemah_ramli | October 20, 2011 at 12:29 AM

hahaha...nk amek ha..hikhik..terkona

Post a Comment

Oh! Cukai letrik 6% tidak dikenakan ketika mengomen.