Oh Ibu! Oh Ayah!


Beberapa bulan lepas, sebelum aku balik Malaysia, laoshi (cikgu) aku sempat bagi assignment PPT kat kitorang satu kelas. Setiap sorang wajib hukumnya untuk menerangkan serangkap chinese idiom kat dalam kelas. Tajuk bebas. Oh malasnya..

Jenuh jugak weh nak cari idea. Sebenarnya idea tu ada je, cuma tengah pikir macam mana nak lengahkan masa agar waktu penerangan 15 minit yang diberi menjadi setengah jam. Lagi balance 30 minit boleh la start buat stok tidur belajar muahahaa..

MySpace

Tak salah kan kalau matlamat dieksploitasi ke jalan yang murni?

Oryte, godek punya godek dekat internet, dapat la beberapa keping kartun cina comel yang matching dengan peribahasa cina aku. Memang sesuai dibuat bahan PPT.

So.. kepada anak-anak muridku sekalian, hari ni cikgu nak ajar peribahasa mengenai pengorbanan ibu bapa dalam hidup kita. Hayati betul² ya.. Cewah! Patriotik sungguh!

Chekidaut!




Masa korang kecik-kecik dulu..




Mak dan ayah tak pernah jemu mengajar korang
cara makan yang betul..




Korang diajar macam mana nak pakai baju..
bagaimana nak ikat tali kasut..
macam mana nak butangkan baju..




Mak ayah jugak tak lupa nak bawa korang ke bilik air
semata-mata nak mandikan anak kesayangnnya..

Malah, korang diajar cara menyikat rambut..




Dan tanggungjawab yang penting..

Mak ayah mengajar korang akan kepentingan ilmu
dalam kehidupan seharian..




Justeru..




Bila umur mak ayah korang sudah meningkat tua..




Mungkin mereka tak boleh ingat lagi raut wajah korang..

...atau tak membalas panggilan korang..




Jangan salahkan mak ayah korang..
Apatah lagi nak membenci mereka..

Sekiranya..




Mak ayah korang lupa nak butangkan baju mereka sendiri..

Lupa nak simpulkan tali kasut dengan sempurna..




Dan bila mereka tertumpah makanan kat
atas pakaian sendiri..




Dan sewaktu tangan mereka menggigil ketika
menyisir rambut yang sudah bertukar keputihan..




Bila korang meningkat dewasa..
Janganlah sesekali tinggalkan mereka..

Kerana sudah tiba masanya mak ayah korang
memerlukan belaian kasih sayang dari anaknya..




Ceriakan lah kehidupan mereka yang sunyi tatkala
mereka menggembirakan korang di umur kecil..




Supaya mereka dapat merasa kehangatan cinta dan
kasih sayang ikhlas dari anaknya..




Jika suatu hari nanti..

Tatkala mereka tak boleh berdiri dengan sempurna lagi..

Jika mereka berjalan dengan menggunakan tongkat..




Janganlah korang segan nak memimpin tangan mereka..

Peganglah tangan mereka dengan erat..

Temankan mereka berjalan dengan penuh kesabaran..




Seperti mana..




Mereka menggenggam erat tangan korang sewaktu
kecil dahulu..

#######

p/s: Berbaktilah kepada ibu bapa kita sementara mereka masih bernyawa di dunia ini. Jangan sesekali kita menjadi durhaka seperti Si Tanggang. Buat insan yang sudah kehilangan ibu bapanya, doakan lah kesejahteraan mereka di akhirat kelak. ^^

Daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘Anhu berkata, Rasulullah SAW telah bersabda : Jika anak Adam meninggal, terputuslah segala amalannya kecuali dari tiga perkara, sedekah jariah (wakaf), ilmu yang bermanfaat, dan doa anak yang soleh.'' (HR Muslim).

*entry ini ditranslate, ditaip dan diedit dengan
penuh kesayuan pada pukul 1.30 pagi -Incek Fik.

38 KRITIKAN KAW-KAW:

azlanmatt | August 22, 2011 at 3:00 AM

i love myparent... aku akan sentiasa menjaga kamu walaupun susah sekalipun...n3 yang terbaik.. membuatku menangis mengenangkan mereka kt kg... ibu n ayah.. tungguu.. aku akan pulang..

KiUk | August 22, 2011 at 4:03 AM

aduh...sedihnya...

nulhazwany abdul malik | August 22, 2011 at 5:57 AM

hehe dah macam iklan petronas..

sayu je kalau masuk bab mak ayah ni -_-

penyisir rambut | August 22, 2011 at 6:01 AM

tacing nye...
tuan belog yg lukis ke??
sob3...nanges...T_T...

caliph shuriken | August 22, 2011 at 6:21 AM

nice sharing.. baca en3 ni seperti tgk iklan petronas yg slalu kuar kt tV time ada event2 besar ^^

kepap;DD | August 22, 2011 at 6:31 AM

:) best :) tape2 walau di translate, still ade mkne tersirat :)

Azmi Agsa | August 22, 2011 at 8:18 AM

nice bro...~

Ungu Violet | August 22, 2011 at 8:27 AM

entry yg menyengat...sayu gak nih...huhu

Ungu Violet | August 22, 2011 at 8:31 AM

nak tulih agi bleh...hihi

hargailah ibu bapa ketika mereka masih ada......jenguk2lah dorang selalu...huhu

✿ cik pieQa ✿ | August 22, 2011 at 8:37 AM

aaaaa ! tOuching.
tertetes2 air mata. sedih pulak kan. huhu !
ibu bapa kita adlh hrta paling berharrgaaa. tak kan mungkin ku sia2 kan mereka.
huhuhuuhu !
*sambil lap2 hingOs*

syafiqahatta | August 22, 2011 at 8:40 AM

sggh cni jg...nice entry ^^ i like

yusuf Laili | August 22, 2011 at 9:33 AM

Salam kenak;
bagus entry ..sesuai untuk renungan tua atau muda..

YOUsoF | August 22, 2011 at 9:46 AM

Oh sungguh kita yang bergelar anak tersentuh baca entry kau ni Fik...



Baguslah kau banyak dapat gambar² macam tu! Terima kasih jugak perkongsian dan peringatannya.. ;)

cik bulan | August 22, 2011 at 10:41 AM

bes sangat..terpana baca..^^

Zetchi Henry | August 22, 2011 at 11:27 AM

wah
rindu pula pada ayah dan emak di jb
hehhe
walaupun tak lah jauh mana
sebab still dlm Malaysia
tapi aku tetap rindu
kat diorang
InyaAllah,,
aku takkan melakukan
mcm tuh
i love my parents so much

syieda_joy | August 22, 2011 at 11:43 AM

rindu my parent.

xsabar nak balik kampung!! T_T

Syafiqa | August 22, 2011 at 12:05 PM

sedih2, :'( tapi memang comel. bagus la idea nk cakp pasal mak ayah, sbb orang yang dengan akan indirectly muhasabah diri masing2 :D good job

liyanalalala | August 22, 2011 at 12:29 PM

tacing.. :/

fadzlynniza | August 22, 2011 at 1:10 PM

alin singgah sini. sayu je kn entry ni. alin syg parents alin. =)

BisMi Aishah | August 22, 2011 at 2:41 PM

cumil gambo2 tue
i love my parent tooo ;D

muhamad hanif | August 22, 2011 at 3:16 PM

wooo,

kalau kau susun dalam movie maker,lepas tu letak background musik sedih sikt,


meleleh weh .

g0m0k9enDek | August 22, 2011 at 3:42 PM

huuu`` sayu... balik raye ke x

ked :) | August 22, 2011 at 4:39 PM

comel ah gambar .rasa nak curik je heheh :)
kalau nak cerita pasal mak ayah .memang hati ni sensitive laa kan .lagi lagi orang yang duduk jauh dari mak bapak .ermmm
.so sad

Leeya Hezlin | August 22, 2011 at 5:25 PM

sayu ja kalau masuk bab2 parents ni..
huhuhu..

Blueice Butterfly | August 22, 2011 at 6:53 PM

~menarik entry nie..hehe ^_^

Dunia Landax | August 22, 2011 at 7:14 PM

T-T

sayangi mereka semasa mereka masih ada.. i love my parent =)

www.dunialandax.com

Ariesyah | August 22, 2011 at 8:14 PM

salam...baru terjah blog ni....kupasan yang menarik tentang jasa parents terhadap anak2...pastu ada plak picture yg menarik...

Puan Kutu | August 22, 2011 at 8:18 PM

Insyaallah sentiasa mendoakan kedua ibu bapa sy tenang disana..Al-fatihah..

GreenAppleKu.com | August 22, 2011 at 8:28 PM

Sesi membalas kunjungan sesama kita.

Ct Aja | August 22, 2011 at 10:03 PM

sedihnya baca entry ni... hargai mereka selagi mereka masih adekan..

Scarecrow | August 22, 2011 at 11:34 PM

terpesona dan terpegun. aku telah memfollowmu!

ILA HonEyBuNNy | August 23, 2011 at 12:49 AM

ya....hargailah ibu bapa selagi mereka ada...

i love my family....sob3..

family of fur | August 23, 2011 at 1:07 AM

i love my mum toooo...
btw, fof pon penah kene wat cmni.. laoshi suoh.. adoiyai... nasib dpt tajuk senang.. paling susah, kne story moly secara spontan bile d bg topic.. kuo peloh jantan.hehe

MerLe | August 23, 2011 at 1:07 AM

aiiiii...sweetnye... i love my parent~ sayu hatiku..huhu

tia @ Ini Kisah Tia | August 23, 2011 at 7:09 AM

sedihnya baca ... tak kiralah cina ke melayu ke tujuan tetap sama .. hargai ibu bapa sepertimana mereka menghargai kamu masa kecil dulu ...

fiq. | August 23, 2011 at 7:22 AM

sedihnye,,sedihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

NoYB | August 23, 2011 at 8:59 AM

mak ayah la segala-galanya...selagi dia masih ada..., berbaktilah sepenuhnya pada mereka...sedih la n3 ni... (T____T)

Jom, cek berat bLog anda!

Fred McBride | August 23, 2011 at 9:38 AM

sedih betul entri ni..

Post a Comment

Oh! Cukai letrik 6% tidak dikenakan ketika mengomen.