Oh! Blowing Bubble Ladybird


(masih ingatkah anda dengan permainan ini?)

Di suatu petang yang tak sehening mana, aku pulang dari kelas seperti aktiviti harian biasa. Sambil kaki melangkah deras menuju ke asrama, aku terserempak dengan sorang budak perempuan yang gigih memuncungkan mulut sambil meniup buih sabun ke udara. Terapung bulat-bulat bentuk dia sebelum jatuh perlahan menyentuh bumi. Comel.


e'ehh! tetiba teringat satu permainan yang aku selalu tiup waktu kecik dulu.


' Wah! ini boleh masuk dalam blog hahaa.. ' -fikir aku sambil tersenyum leka melihat gelagat kanak-kanak tersebut.




Tadaa~!!

Ini la benda dia. Aku jamin kalau korang bayi tahun 80-an atau pon 90-an, pasti korang terpacul mulut nak cakap:


" walaweh! aku pernah main la dulu! "


Benda ni sumpah nostalgik! Aku taktaw apa nama spesifik dia, yang pasti.. benda ni sejenis belon getah yang orang jual sekali dengan cekelat dalam bungkusan plastik jernih. Harge dalam dua posen, tertera cap Ladybird gitu.


Nak main dia senang jer. Korang ambik muncung straw tu, pastu suakan dekat muncung tiub aluminium tu. Picit sikit tiub tu kasi getah jernih dia terkeluar.


Pastu, kau calit sikit getah dia dan kulum dengan hujung lidah kasi dia terbentuk bulat menutupi lubang straw tu. Kemudian, kau boleh tiup belon tu pelan-pelan.




Haa! camni la rupa bentuk dia bila kau tiup sampai besar.


Secara fizikalnya.. blowing bubble ni kalau kau tekan perlahan dengan jari dia cam kenyal sikit, macam plastik. Belon dia berkilau bila terkena cahaya. Lagi satu.. aku suka cium bau dia, harum. Hmm~ unik seakan bau gam hahaa..


Selalunya, bila dah puas tiup, aku akan picit belon tu sampai penyek kat atas betis aku. Tak pon.. tempek kat atas dahi adik dan tekan kuat-kuat sampai keluar bunyi 'kecepekkk' tu. Kejam bukan?


* sorry la tergoogle gambar kecik. Aku tulis entry ni pon ikut main dan jer. Mood blogging tak berapa nak umphh.. bizi sikit. Nanti ada masa aku singkap lagi nostalgia masa zaman kecik-kecik dulu yea :)


Wassalam..


27 KRITIKAN KAW-KAW:

aku HaniAsyira | March 8, 2012 at 12:12 AM

lepas tu main sambung ngan belon lain.. kadang2 air liur boleh nampak jelas tertinggal dalam tuh.. hahaha..

Liyaa Mf | March 8, 2012 at 12:16 AM

Pernah maen! Tekan kuat2 sampai bunyik tuu pun selalu buat. & cium2 bau dea pun selalu sangat. Haha. Rupanya kat memana pun cara maen nya sama kan? Siapa laa yang memula ajar cara maen tuu. Siap tekan2 & cium2 lagi. Haha!

Nana | March 8, 2012 at 12:17 AM

bila belon tu makin kecut,kompem ade bocor kat mane2,,pehtu tiup yang kat bocor tu smpai besar..lepas tu tepek kat dahi adik2..haha

misyamissyou | March 8, 2012 at 12:21 AM

penah main jugak! haha paling pelik kalau tempek kat dahi sendiri..haha

lyana kamal | March 8, 2012 at 12:22 AM

walaweh! aku pernah main la dulu! best sgt!:'D

khairul | March 8, 2012 at 8:03 AM

tetiba aku teringat balik bro..kenangan

Faiz | March 8, 2012 at 8:37 AM

hahhaha tetiba terimbau balik kenangan kecik2..macam best jer kalau dapat main lagi belonn nih

M@W@R Q@SeH | March 8, 2012 at 9:31 AM

hahaa smp skang pn main lg...tiupkan utk ank buah plak...hehehe

Mixed-family in da house.... | March 8, 2012 at 10:19 AM

seriusly rindu main ini

I wong (依之汉) | March 8, 2012 at 11:45 AM

yup. mestilah. terutama kalau baunya tu~

Zakaria's daughter | March 8, 2012 at 12:22 PM

ngee.
dedulu belii bende alah tuh due seposennn.
last year beli depan skolah dah nek satu doposen.
ceitt.

ce kunyah belon tuh lepas dah penyek2 kan.
sedappp.

lalalala.

.........cP~ | March 8, 2012 at 2:24 PM

Salam.

Memang suka main. Tapi, berlawanan la. Tak suak betul bau dia. Tiap kali nak main kena berkeorban la.. Time kulum dalam mulut tu mesti nak muntah.

CekbOlat-bOlat | March 8, 2012 at 3:53 PM

haaaaaa.. penah penah penah ! and xprnah berjaya buat belon yg cntik.. selalu bcor.. damn >_<

Puan Kutu | March 8, 2012 at 7:50 PM

selalu main gak benda nie..sekarang ada lagi.hari tu pernah sekali belikan aiman..tp belon yg skang macam dh tak berapa best macam dulu..(ke sbb dh tua tak best main?)

dulu selalu gak tempek kt dahi,tp dahi sendiri la.lg kejam bukan?kihkih..

FIFIEY LYCHEE MARATION | March 8, 2012 at 9:07 PM

I love to play this ms kecik2 dulu!!! hehe, nak main lagi lah!

hanim Nabilah | March 9, 2012 at 7:54 AM

sangat nostalgik!adik2 main lagi sekarang:D

AsH ShiKaNo | March 9, 2012 at 7:12 PM

pergh,,,ak penah main, feveret nie... yang part tenyeh kat kepala tu, akak aku suke wat kat aku,,, berpinar..hahha

Cik tikah | March 9, 2012 at 7:15 PM

pernah main. best kot. kulum -kulum dalam mulut. hahaha

miss_rainbow | March 9, 2012 at 10:02 PM

wahh.. haha.. da lama ta main belon nie.. perhh.. memori tu! :)

Nelly The Strange | March 10, 2012 at 11:14 AM

rindu benda ni ..dulu selalu main .. batak betul rasanya ! hahaha

caliph shuriken | March 10, 2012 at 12:55 PM

wktu kecik2 dulu pnah layan menan ni, hukk...

WZ | March 10, 2012 at 5:15 PM

benda ni ada jual lagi dkt kedai dpn rumah aku. nak beli hari tu tp terlupa. next time nk beli nak main sorang2. LOL!

widiea azira | March 12, 2012 at 3:10 PM

tak suke la. .cepat pecah haha

MaryaYusof | March 13, 2012 at 8:00 AM

As salam Fik,

Sama mcm Puan Kutu, lepas main tepek bg bunyi kat dahi...hihihi... tapi tak tahan bau dielah... mcm bau gum, lama2 boleh jd ketagih kan...kekekek... nice! you always bring all my childhood memories come back again... Tq fik xoxo :)

O CIKTEDDY | March 13, 2012 at 5:53 PM

selalu main lorh..ayah ade kedai runcit so kdg2 tu curi satu buat main.haha

bebeldotsorang | March 16, 2012 at 10:45 AM

rasa benda ni sedap kot hehe

Azhafizah[フィザ] | April 11, 2012 at 2:17 AM

memang nostalgia kot.ape ntah namanya ek..belon ape ek..lupa sudah

Post a Comment

Oh! Cukai letrik 6% tidak dikenakan ketika mengomen.