Oh! Procrastination


(realiti hidup pelajar yang suka tangguh kerja)




" Ahh! Rileks la dulu.. masa banyak lagi, main pesbuk jap "


[akhirnya..]


-- SERABUT --


" Demi MASA. Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian.
Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh.
Dan berpesan-pesan kepada kebaikan,
serta berpesan-pesan kepada kesabaran "

(Surah Al-Asr)

p/s: Masa itu lebih tajam dari mata pedang, kalau kita dok leka membazir masa dengan perkara lagha, maka tunggulah saat bilah pedang tu memotong kita. So, hargailah masa lapang yang ada dengan mengisi aktiviti-aktiviti yang berfaedah.


Jangan buat kerja last minute yea, nanti merana badan hehee.. ^^


31 KRITIKAN KAW-KAW:

si ngokngek | March 3, 2012 at 5:54 PM

agaklah terasa..sesungguhnya terlalu membazir..err

CekbOlat-bOlat | March 3, 2012 at 7:29 PM

dugaan bolat nk spm cem ni la.. ekekke..
nseb baik control.. ><

Liyaa Mf | March 3, 2012 at 8:31 PM

Jadi manusia yang lemah iman ni, memang banyak dugaan dari segi untuk uruskan masa kan? Yang student macam tuu.

Dulu masa kerja pun selalu jugak buang masa macam tuu. Tak myspace, duk melepak tempat member, gosip etc. Kul 430pm terus menyesal sebab banyak kerja tertangguh. Hehe.

Err ini pun buang masa jugak ni. Tadi on lappy ingat nak buat assignment. Tapi terberblog pulak. Haha :D

Zakaria's daughter | March 3, 2012 at 8:42 PM

sentap.
dulu dulu cm gini tau atok.
tapi bile dah free lepas sekolah.
fb sume dah tak pandang dah.
terus hilang nafsu bagai nak bejimba.
adoii lah manusia seperti saya ini -_-'

buat h/w pung pagi2 dalam class.
errr.

hargai masa.
tiada seorang pung di anatara kita yg boleh mengundurkan masa dan tiada sape d'antara kite yg boleh berhentikan masa tika ia berjalan walau sedetik.

ehem.
lalalalala.

lyana kamal | March 3, 2012 at 8:46 PM

haha cukai cukai. btw, cntik kartun! suka :))

NAL | March 3, 2012 at 9:06 PM

betul, kalau selalu bertangguh memang bertimbun la kerja..NAL dah pernah alami..btw new here.. :)

Cik tikah | March 3, 2012 at 9:23 PM

betul. setuju sgtlah! :(

widiea azira | March 3, 2012 at 10:00 PM

setuju!! sbb ak pun mcm tu. .haha

MaryaYusof | March 3, 2012 at 10:05 PM

Salam Fik,

Tak salah klau take a break & give rewards pd diri sendri tp selepas penat berhempas pulas settle yg penting dulu...But good reminder for buat menda2 lagha tu...terasa* :)

AsH ShiKaNo | March 3, 2012 at 10:26 PM

memang terkena btg hidung ni.. esemen berlambak ni, boleh lagi drop komen disini... insaf2..

Nana | March 3, 2012 at 11:50 PM

da selalu jadi..bila lappy depan mata,memang susah nak wat keje.

aku HaniAsyira | March 3, 2012 at 11:50 PM

same jelah... pastu sengkang mata nak siapkan keje... amik kaw... hohoho

Detective Fiqa | March 4, 2012 at 12:07 AM

df terasa >.< adehh hahahaha :D
dulu suka wat mcm gini :D

Rapunzel Cikilolo | March 4, 2012 at 12:35 AM

bukan setakat belajar. bekerja pun aku suke tangguh. woha ~!

misyamissyou | March 4, 2012 at 1:59 AM

haha memang...xpenah delay assignment..kali ni tah ngape suke2 lak delay..ni tensi jep..pdhal deadline lame lagi..haha

budak kacamata | March 4, 2012 at 9:22 AM

haha..traser3..adatla student..tp tue zaman muda2 dl la..skang wt jugak..tp jarang2..sbb dh da keinsafan..hukhuk

cik kiwi's | March 4, 2012 at 11:13 AM

ok. aku malas nak komen banyak. sebab aku memang jenis yang buat kerja last minute. susah nak ubah. lalala :P

Yana Libra | March 4, 2012 at 12:04 PM

masa itu emas~ :)

ATHIRAH AZLAN | March 4, 2012 at 7:41 PM

Oh akhirnya!!!

Blog kembali aktif. Sebelum ni memang tak aktif kan? Puas sy cr jln macam mana nk contact dgn saudara supaya aktifkan blog..cari kt facebuk, mmg jmp, tp tk blh contact jgk....mcm nk nanges pun ada..hahahah..serius best baca blog saudara..hobi..like seriuosly...lepas ni rajin2 update!!!!!!!!

Noraim | March 4, 2012 at 7:46 PM

Kalau dah namanya students mmg perangai mcm tu. hihi.

AzwanRamli | March 4, 2012 at 8:02 PM

hahaaha....Agak terase diri ini...Nice one bro...

ATHIRAH AZLAN | March 5, 2012 at 1:47 AM

blh tk tlg boh entry yg cara nk handle baby apa semua tu. dulu ada letak bnyk kn? blh letak lg dk?? nk bca.. lawak gila..sekali gelak kalah pontianak..hahah

naiemah_ramli | March 5, 2012 at 3:25 AM

erkk...slalu jga tangguhkan keje..erkkk...last2 serabutkan dri sndri..hukhuk -.-''

Puan Kutu | March 5, 2012 at 7:46 AM

macam standart student je situasi nie..selalu cuba nak buat awal tp tetap last minit jadinya.yg penting jgn serabut.hihi

khairul | March 5, 2012 at 7:53 AM

aku ni pon suka buat kerja last minit gak hehe

I wong (依之汉) | March 5, 2012 at 8:20 AM

Yup. Sekarang bila dah kerja baru aku tau betapa pentingnya pengurusan masa. Orang yang berjaya adalah orang yanda dapat menguruskan masanya dengan baik. Sama-sama lah kita berusaha menjauhi perkara lagho. Insya-Allah boleh kalau kita ubah subconscious mind kita ni.

YOUsoF | March 5, 2012 at 9:16 AM

Terlalu 'menghargai' keseronokan alam maya tapi ramai yang terlupa untuk menghargai kepentingan masa..


Aku pun tengah berusaha lawan 'hobi' tangguh² ni.. InsyaAllah boleh!

M@W@R Q@SeH | March 5, 2012 at 10:33 AM

entry nasihat yg ohsem...sama2 lah kita perbaiki kesilapan diri...cntik kartun tu :)

Nurfarahana Abdul Aziz | March 6, 2012 at 10:23 PM

hmmm :penangguhan: ni memang penyakit serius ...

kejap~kejap~

Rtp Farra Arisha | March 7, 2012 at 3:59 PM

iyalah...orang yang suka menangguh kerja pasti mendapat masalah di hujung waktu. jadi, percepatkanlah segala hal yang penting, barulah boleh buat itu-ini. :)

O CIKTEDDY | March 7, 2012 at 5:29 PM

agak2 sape la yg mcm ni..ekeke

Post a Comment

Oh! Cukai letrik 6% tidak dikenakan ketika mengomen.